De 10 mooiste duik- en snorkelplekken ter wereld

Er zijn veel plekken op de wereld waar je je onder water in een andere wereld kan wanen. Snorkelen of duiken is voor veel mensen een perfecte manier om te ontspannen en intens te genieten van de wonderen van de wereld. Maar waar kun je nu het beste snorkelen of duiken? Wij hebben de tien mooiste duik- en snorkelplekken ter wereld op een rijtje gezet.

1. Great Barrier Reef, Australie

Ja, met stip op 1: The Great Barrier reef in Australië. Met zo´n 2600 km lang, bestaande uit 2900 individuele riffen, is dit het grootste koraalrif ter wereld.
Om het rif te bekijken hoef je niet ver te zoeken, want vaak kun je al vlak onder het oppervlakte het rif zien. In  Great Barrier Reef leven ontzettend veel dieren. Er heerst een enorme biodiversiteit. Niet alleen zo´n 2000 soorten tropische vissen kun je er bewonderen, maar ook dolfijnen, haaien en schildpadden vinden er hun weg. Je hebt er ongeveer 60 meter zicht, zo helder is het water.
Langs bijna de gehele kust kun je duiklessen nemen, zeker in de populaire badplaatsen.
Vind je duiken iets te heftig of laat je portemonnee het niet toe, ga dan lekker snorkelen.

2. Barria Reef Belize, Midden-Amerika

Een paradijs voor duikers: Barria Reef in Belize. Er leven hier zo’n 250 soorten vissen die je kunt bewonderen. Er zijn niet alleen koraalriffen, maar ook de zogenaamde cays. Dit zijn palmeneilandjes die bestaan uit zand en koraal. Waar het Barria reef echt bekend om staat is The Blue Hole. Een groot gat midden in de oceaan. De diepte is niet te zien, maar wel alle andere wonderen van de onderwaterwereld. Ongeveer 80 km van Belize City vind je The Blue Hole. Er gaan ook dagelijks boten naartoe.
Dit grootste koraalrif van het noordelijk halfrond staat ook op de werelderfgoedlijst genoteerd.

3. Apo eiland , Filipijnen

Een adembenemende plek met ongeveer 45 koraalsoorten en 2500 vissoorten; Apo eiland. Dit eiland heeft één van de best beheerde riffen. Onder water is het zicht ontzettend goed en spectaculair.  Je kunt duiken en diepzeeduiken op maar liefs 15 punten rondom het eiland. Apo eiland is maar 0,74 km² groot en heeft maar twee hotels in de omgeving.

4. Fernando De Noronha, Brazilië

Ook het Fernando de Noronha in Brazilië staat genoteerd op de werelderfgoedlijst. Dit oude gevangeniseiland is een echt duikersmekka. Op de bodem van het eiland kun je de Corvette Nael Ipiranga bewonderen, een Braziliaans oorlogsschip.
Verder zie je hier ook de meest mooie vissen en een regen van kleuren.

5. San Blas-Eilanden, Panama

Oke, op dit eiland leggen we de duikspullen even aan de kant en pakken we onze snorkelset. Duiken is namelijk verboden op het eiland. Dit hebben de Kuna Indianen bepaald. Zij zijn namelijk de baas van dit eiland.
Toch mogen we dit prachtig bounty eiland niet overslaan, dus gaan we snorkelen. Vanuit je bamboehutje op het strand stap je zo het strand op naar de zee voor een schitterende snorkeltocht.

6. La Digue, Seychellen

Parelwitte stranden, wuivende palmen en een helder blauw zee, wat wil je nog meer. Het eilandje is ietwat verstopt, maar mag je zeker niet missen. Je kunt hier geweldig duiken en snorkelen. Duivelsroggen en Diklipvissen zul je hier zeker tegenkomen.

7. Klein Bonaire, Bonaire

Bonaire staat bekend als duikparadijs, maar ga eens naar het zustereiland Klein Bonaire. Hier kun je heerlijk snorkelen tussen grote scholen tropische vissen in de mooiste kleuren. Vanaf het witte strand loop je zo de heldere zee in en zwem je tussen het hertshoom, elandgewei en hersenkoraal.

8. Vanua Levu, Fij

Het best bewaarde geheim van Fiji Vanua Levu. Een plek waar nog weinig toeristen te zien zijn, maar waar je schitterende duik- en snorkeltochten kan maken. Met zijn diepe baaien en schitterende kustlijn zal dit eiland je niet teleurstellen. Dankzij kunstlicht kun je hier ook ‘s nachts duiktochten maken.

9. Rurutu, Frans Polynesië

Rurutu wordt ook wel het walviseiland genoemd. Tussen half juli en half oktober trekken hier de reusachtige bultruggen voorbij. Zij gaan van Antarctica naar Tahiti om te baren. Daarna trekken ze weer voorbij met hun babybultruggetjes. De walvismoeders rusten net buiten het ondiepe water in Rututu om weer tot kracht te komen. Hun baby’s ontdekken de omgeving en spelen in het rond. Terwijl jij aan het snorkelen bent kun je dit zelf zien en meebeleven. Hoe uniek is dat?

10. Rode Zee, Egypte

Een iets goedkopere bestemming is de Rode Zee in Hurghada. In de toeristische plaats Sharm el Sjeik kun je goed snorkelen, maar het is er wel erg druk. Een mooiere en rustigere plaats om te snorkelen en duiken is Soma Bay. Hier heb je prachtige huisriffen met rode koraalduivels en adelaarsroggen. Het lijkt wel of je in een Aquarium zwemt, wonderbaarlijk mooi.