De tien gezelligste steden om carnaval te vieren

Het is weer bijna zover: carnaval!

Op 10 februari zal het carnavalsfeest weer losbreken in vele steden en dorpen in Nederland. Nou ja officieel dan, vaak begint het vrijdags al. Voor de echte carnaval vierders wordt het carnaval seizoen al de 11de van de 11de afgetrapt. Ook zijn de wagenbouwers vaak maanden en maanden bezig met het bouwen van een mooie wagen voor de optocht. Waar mensen ook veel tijd en geld aan besteden is het vinden van outfits. Vele willen elke dag een ander pakje aan en deze zijn prijzig! In Brabant en Limburg wordt carnaval het grootst gevierd, maar het wordt steeds meer gevierd ook in andere provincies. Maar waar kun je nu het beste carnaval vieren:

1.Maastricht

Maastricht wordt tijdens de carnavalsperiode ook wel Mestreech genoemd. Deze stad zal je tijdens carnaval niet teleurstellen. Het is een groot feest, waar iedereen een jaar lang naar uitkijkt. Op zaterdag is er de intocht en zondag de grote optocht. Op maandag is er ook een optocht welke gericht is op de familie. En verder wordt er gewoon dag en nacht gefeest.

2.Den Bosch

In de hoofdstad van Brabant wordt er flink carnaval gevierd. Den Bosch transformeert tot Oeteldonk en daar moet je als carnaval liefhebber bij zijn. Op maandag is er de traditionele optocht, het hoogtepunt van de carnaval.

3.Breda

Ook Breda neemt een andere gedaante aan en verandert in het Kielegat. Op zaterdag is het een groot feest met op de markt optredens van bekende carnavals artiesten. Zondag is de kinder- en jeugd optocht en maandag de grote optocht.

4. Eindhoven

Eindhoven wordt tijdens de carnaval het Lampegat genoemd. Hier kun je pas echt goed carnaval vieren. De carnaval wordt in het Lampegat afgetrapt met de optocht, welke verder gaat in een groot feest. Op de markt staat elke dag een grote tent, waar bekende artiesten optreden. Verder heeft Eindhoven vele kroegen, waar jij je prima kan uitleven. 

5.Tilburg

In het hartje van Brabant ligt Tilburg, ook wel Kruikenstad genoemd tijdens de carnaval. Hier wordt de carnaval afgetrapt met een enorme kroegentocht. Hordes mensen die verkleed van kroeg naar kroeg trekken. Op zondag kun je in de Kruikenstad genieten van een optocht.

6. Venlo

We gaan terug naar Limburg, naar Jocus Riék. In Venlo wordt carnaval gevierd met veel tradities. Op carnavals maandag is er de optocht, maar ook de boerenbruiloft. Vele mensen komen dan als boer of boerin verkleed naar Jocus Riék.

7. Roermond

Ja ook Remunj, kun je kei goed carnaval vieren. Op het stationsplein kun je uit je dak gaan tijdens optredens van bekende artiesten. Hier komen jaarlijks zo’n 25.000 verklede mensen op af.

8. Bergen op Zoom

Bergen op Zoom krijgt de naam Krabbegat tijdens het carnavalsfeest. Ook hier wordt volop gehost en polonaise gedanst. in het krabbegat moeten ze lang wachten op de optocht deze is pas op dinsdag. Ach save the best for last.

9. Nijmegen

Nijmegen wordt omgedoopt tot Knotsenburg voor vier dagen. Hier wordt op zaterdag de stadssleutel overgedragen aan de stadprins, als openingsritueel van de carnaval.

10. Weert

Weert heet tijdens de carnaval de Rogstaekers. Ook hier zijn er jaarlijkse tradities die gevierd worden. Maar natuurlijk is er ook een grote optocht, met de prachtigste wagens. Wij wensen iedereen die gaat carnavallen, heel veel plezier. Mocht je nog leuke tips hebben horen wij het graag! Alaaaf