De tien leukste steden van de Verenigde Staten

De verenigde Staten is en blijft een populaire bestemming onder reizigers. Er is weinig cultuur te vinden, omdat het natuurlijk pas relatief laat is ontdekt, maar in de Staten vind je echt alles wat je hartje begeert. ‘The American dream’. Zo zijn er prachtige natuurgebieden te vinden, qua landschap zeer divers, hippe steden, zoals New York en Las Vegas, maar ook het boerenland wat te vinden is in Texas. Dit is slechts het topje van de ijsberg, want in één artikel kan ik het denk ik niet eens kwijt! Daarom heb ik ervoor gekozen om de tien leukste steden van de Verenigde Staten op een rijtje te zetten. Meer dan acht miljoen lezers van het Amerikaanse blad Condé nast Traveler hebben hun stem uitgebracht. Zij werden gevraagd de steden te beoordelen op gastvrijheid, de aanwezigheid van attracties, winkelmogelijkheden, de kwaliteit van hotels en restaurants en het culturele aanbod.

De nummer 1, Charleston, heeft maar liefst 84,7 stemmen gekregen van de lezers van het reismagazine. Deze stad is minder bekend onder de Europeanen, maar misschien is het toch wel een bezoekje waard? Wat betreft de shopcategorie scoorden alle plaatsen opvallend slecht, behalve natuurlijk New York. Deze modestad scoorde 91 punten.

1. Charleston, South Carolina

Charleston ligt aan de oostkust van de staat South Carolina en scoort op het gebied van vriendelijkheid, ambiance en gastvrijheid erg hoog. De stad ligt tussen Miami en New York en wordt gezien als één van de mooiste steden van het zuiden van de Verenigde Staten. Charleston staat bekend om zijn prachtige, oude architectuur en ligt op het puntje van een pittoresk schiereilandje. Vroeger diende deze plaats als haven en was zelfs één van de grootste van de VS. Het stadje Charleston is erg welvarend geworden door de slavenhandel, katoen, tabak en rijst productie.
Wanneer je door Charleston loopt lijkt het alsof je zo de geschiedenis inloopt. Je oog valt continue op een bezienswaardigheid of één van de prachtige tuinen die Charleston rijk is. De echte Amerikaanse villa’s met typerende en vooral grote veranda’s zie je hier overal. De straten lijken helemaal volgebouwd door alle hekjes en heggen, maar als je een kijkje neemt achter deze omheiningen vind je zeeën van ruimte, tuinen en velden. Het is aan te raden om je rond te laten leiden langs de straten van voor de Burgeroorlog. Je kunt ook een kijkje nemen bij Old Slave Mart, wat vroeger een drukte van jewelste was. Kortom: genoeg te beleven, maar voor de winkels ben je hier niet op het goede adres.

2. San francisco, Californië

Als ik aan San Francisco denk, denk ik aan de jaren 50 en de hippies en natuurlijk het liedje ‘If you’re going to San Francisco, you’re gonne need some flowers in your hair’. Ja, ik denk aan hippies dus. Er is natuurlijk meer dat San Francisco kenmerkt dan alleen de hippies. Zo is er een grote diversiteit aan culturen te vinden, maar ook een prachtige architectuur en natuur. Er zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden, waardoor je niet na drie dagen weer je koffers wilt pakken. De locals noemen de stad ‘The City’ en er heerst een grote mate van tolerantie en vriendelijkheid. De hippie revolutie ligt hieraan ten grondslag. Je ziet zelfs nog af en toe een verdwaalde hippie op straat lopen (of zitten).
San Francisco bestaat uit een aantal wijken: de Italiaanse wijk, Japanse wijk, Chinese wijk en de Mexicaanse wijk. De stad is op een prachtige locatie tot stand gekomen, namelijk op 43 heuvels. San Francisco ligt op een landtong aan de westkust van de staat Californië.
April en oktober zijn de beste tijd om San Francisco te bezoeken, want dan is het er aangenaam warm.
In de Mexicaanse wijk, genaamd ‘The Mission’ bevindt zich een stroom met muziek- en modefans. Deze stroming is ook terug te vinden in de hippe barretjes en discotheken. 

3. Santa Fe, New Mexico

Sante Fe is de hoofdstad van de staat New Mexico en wordt gekenmerkt door zijn mooie natuur en landschappen. Sante Fe is omringd door heuvels het de Spaanse naam van de stad betekent ‘Heilig geloof’. Een paar van de oudste bouwwerken van de Verenigde Staten staan in Sante Fe in de wijk Barrio De Analco Historic District.

4. Chicago, Illinois

In de staat Illinois, aan de westoever van het Michiganmeer, ligt de plaats Chicago. Deze stad is wat betreft het aantal inwoners de op twee na grootste stad van de Verenigde Staten. New York en Los Angelos staat hier nog boven. Chicago is een zeer industriële, economische en commerciële hoofdstad door zijn gunstige liggen en infrastructuur. Ook op het gebied van scholing is Chicago een voorloper.
‘Downtown Chicago’ is het kantoorgedeelte van de stad en ook tevens het oudste gedeelte van de stad.  Chicago kent een aantal groots aangelegde parken en brede boulevards die helemaal naar het centrum toe door lopen. De kust aan het meer is the place to be wanneer je lekker wilt relaxen en recreëren. Dit stuk bestaat uit een breed park.

5. Honolulu, Hawaii

Hawaii is een vulkanisch eiland (net als alle andere eilanden van Hawaii) en is het paradijs op aard. Tevens is het de 50e staat van de VS. Hawaii bestaat uit een aantal schitterende eilanden om bij weg te dromen, waarvan de bekendste Honolulu is. Honolulu staat wereldwijd bekent om het Waikiki Beach.
Eén van de mooiste gebouwen van de stad is Honolulu Academi of Arts. Dit bestaat uit prachtige galeries en binnentuinen en is zeker een bezoekje waard.
Ala Moana Beach Park is een park ten weste van Waikiki Beach en bestaat uit mooie vijvers en brede zandstranden. Joggers, fietsers, zwemmers en andere sporten worden hier uitgevoerd, omdat het gewoon heerlijk toeven is.
Ook Honolulu heeft een Chinatown, die tot de grootste historische wijk van Hawaii behoort.
Temidden van de stad Honolulu liggen de Fostir Botanic Gardens, waar meer dan 4.000 soorten bomen, orchideën, varens, grassen en exotische planten leven.

6. Savannah, Georgia

Savannah is één van de belangrijkste zeehavens van het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het is de oudste stad van de staat Georgia en werd gesticht met als doel de doorstroom van de Spanjaarden uit Florida tot een halt te roepen.
Wat Savannah kenmerkt zijn de lange straten met grote en groene eikenbomen. Victory Drive en Washinton Avenue kent de mooiste lanen die het karakter van de stad Savannah goed weergeven.
Savannah heeft gezellig drukke pleinen, met leuke boutieken en is vrij modern.

7. New York, New York

Klik hier voor uitgebreide informatie over New York.

8. Carmel, Californië

De kustplaats Carmel bevindt zich in de staat Californië. Het plaatsje wordt bewoond door rijke elite en ligt vlakbij de Big Sur kust en exclusieve golfbanen. Carmel ademt welvaart. Je vindt er geen fast-food restaurants, neonlicht of populaire grote warenhuizen of winkelketens. Het kustplaatsje kent een mooie natuur en bomen mogen er niet worden gekapt. De huizen lijken uit een sprookje te komen en zijn omringt met groen en bloemen. Je zal er nooit lawaai horen (vrachtwagens hebben maar één route door de stad en parkeren kan niet in de stad) en klassieke muziek is er zeer populair. Leuk om te bezoeken, iets minder om er te wonen lijkt mij persoonlijk.

9. Seattle, Washinton

Seattle is een belangrijke havenstad in het noordwesten van de VS. Vliegtuigen bouwen kunnen ze hier als de beste. Seattle staat dan ook bekend om zijn vliegtuigbouw (Boeing), maar ook de bouw van raketten en computersoftware.
In Seattle vind het winkelcentrum Noth Gate dat als uitgangspunt werd genomen voor de bouw van winkelcentra door heel de Verenigde Staten. Een leuk weetje is dat de grunge muziek hier vandaag komt en van grote invloed was op de popmuziek. Weet je wel? Dat schorre schreeuwen, waar je je rot van schrikt als ze hun mond open doen.

10. Boston, Massachusetts

Boston ligt in de staat Massachusetts en is gevestigd aan de mond van Charlesrivier. Ook Boston is een havenstadje en heeft een grote internationale luchthaven, genaamd Logan International Airport. Wat de stad ook erg belangrijk maakt is het bank- en verzekeringswezen.
Lange tijd werd Boston door de diversiteit en immigranten. In de 19e eeuw zijn er veel mensen geïmmigreerd uit de Oude Wereld, zoals Noren, Joden, Ieren en Italianen.
De wereldbekende universiteit Harvard staat in Boston. Ook andere bekende en minder bekende universiteiten hebben zich in deze stad gevestigd.
Opvallend is het dat Boston een vrij Europese uitstraling heeft met zijn vele bochtige en nauwe straatjes. Het oudste nationale park van de VS ligt in Boston, genaamd de Boston Common van 19 hectare.