Peru: de verborgen parels

Peru: de verborgen parels

Peru is al jaren in trek bij toeristen. Het reusachtige Andes Gebergte is een trekpleister, evenals de beroemde Machu Picchu en de indrukwekkende Nazca Lijnen. Je bent hier dan ook nooit alleen. Wil je echter het massatoerisme ontwijken, maar toch de mooie, historische parels van Peru ontdekken? Lees dan onze tips.

Choquequirao

Het is een hele mond vol, maar Choquequirao betekent letterlijk “wieg van goud”. Het kan gezien worden als één van de meest afgelegen Peruaanse ruïnes van de Inca’s en staat ook wel bekend als “mini Machu Picchu”. Wil je deze plek bezoeken, wees dan wel goed voorbereid. Je komt er namelijk niet zomaar. De route ernaartoe is alleen te bereiken via trails die je te voet moet bewandelen. Trek er maar al gauw twee dagen voor uit om deze wondere plek te kunnen bezoeken, maar het is het zeker waard. Je zal haast geen andere toeristen tegenkomen op de ruïne en ook niet onderweg in tegenstelling tot de alom bekende Inca Train naar Machu Picchu. Ben je van plan deze tocht te maken, dan moet je wel in goede conditie zijn. De trail leidt je namelijk langs een verlaten vallei en 3 kilometer naar boven een berg op. Het is een uitdaging, maar in een waanzinnige, sprookjesachtige omgeving. Het is één van de mooiste routes die je ooit in je leven zal lopen. Aangekomen bij de Inca ruïne zal je direct zien dat deze minstens zo bijzonder is als de Machu Picchu. Zie je de wandeltocht van twee dagen toch niet zo zitten? Wacht dan even tot volgend jaar, want dan kun je de kabelbaan naar Choquequirao pakken.

De natuur van het stadje Chachapoyas

Peru - Gocta watervalWil je echt cultuur proeven tussen de Peruanen? Bezoek dan eens het kleine bergstadje Chachapoyas. Het is een nog onontdekt pareltje van Peru, gelegen op de rand van de noordelijke Amazone. Dit stadje staat onder de Peruanen bekend als één van de mooiste plekken van dit land én je zal er niet snel een toerist tegenkomen. In dit stadje, dat stamt uit 700 na Christus, is nog ongerepte natuur te vinden, schilderachtige bergen en valleien, speciale vogels, dichte jungles en als klap op de vuurpijl is hier ook één van de hoogste watervallen ter wereld te vinden: de Gocta waterval.

De bergen om Huaraz

In de stad Huaraz vond in 1970 een zware aardbeving plaats, die de stad geruïneerd achterliet. Vandaag de dag zijn de gevolgen van deze beving nog goed te zien en daarom is het ook niet de mooiste stad van Peru, maar is het toch een bezoekje waard. Huaraz is namelijk omringd door imposante bergen met besneeuwde toppen, uitgestrekte valleien en kraakheldere meren. Je kunt er gedurende het hele jaar allerlei sporten beoefenen, zoals bergbeklimmen, raften, mountainbiken, hiken en hoog in de bergen ook skiën.

Het aquaduct van Cumbemayo

Cumbemayo, ook wel ‘het derde wonder van Peru’ genoemd, ligt op een hoogte van 3 kilometer vlakbij de stad Cajamarco. In deze stad liggen heel wat geheimen verscholen, zoals de grotten met rotstekeningen, trails die je door het ‘stenen bos’ leiden en bijzondere architectuur. Je waant je in de geschiedenis en dat is niet gek. Cumbemayo is namelijk al ruim 3.500 jaar oud en bevat zelfs een historisch en bijzonder aquaduct. Dit aquaduct is maar liefst negen kilometer lang en gesneden uit vulkanisch gesteente. Veel oudere door de mens gemaakte bouwwerken zijn er niet te vinden in Zuid-Amerika.

Ongerepte natuur van het Manu National Park

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is het Manu National Park in de amazone van Peru te vinden. Het is een nationaal park waar je terecht komt in nog ongerepte natuur en biologen noemen het zelfs een van de meest ongerepte natuurgebieden ter wereld. Je kan er maar liefst 200 verschillende soorten zoogdieren vinden, 1.000 verschillende vogelsoorten, 99 soorten reptielen en zo’n 200 vissoorten. De biodiversiteit is enorm en de natuur kan hier helemaal haar gang gaan. Je kunt het Manu National Park bereiken vanuit Cusco. Trek voor de autotocht zo’n vier uur uit. Eenmaal aangekomen in het National Park is de kans aanwezig dat je met wilde zoetwaterdolfijnen gaat zwemmen, apen tegenkomt of zelfs een jaguar tegen het lijf loopt.