Citytrip: Veelzijdig Berlijn

Citytrip: Veelzijdig Berlijn

BerlijnBerlijn is één van de grootste Europese steden en, zeker sinds de hereniging van de Bondsrepubliek met de DDR, een van de meest veelzijdige. Het is een stad die jonge kunstenaars en ondernemers aantrekt. In Mitte, het hart van het voormalige Oost-Berlijn stikt het van de leuke cafés, restaurants, clubs en vooral ook galeries. Charlottenburg is het hart van het vroegere West-Berlijn. Hier kun je winkelen tot je een ons weegt op de Kurfürstendamm, met onder andere het enorme warenhuis Kaufhaus des Westen (KaDeWe). Het vinden van goedkope vliegtickets naar Berlijn zal je weinig moeite kosten en ook een hotel hoeft niet veel te kosten.

Mitte

Als je naar Berlijn gaat zul je in ieder geval naar Mitte moeten gaan. Dit oude centrum was het hart van het voormalige Oost-Berlijn. Veel cafés, restaurants, en kleine galeries zijn hier te vinden. In deze wijk staan ook de meest iconische bouwwerken zoals de Brandenburger Tor en de Reichstag. De belangrijkste musea van de stad bevinden zich hier in het zogenaamde Museumsinsel (museumeiland): het Pergamonmuseum, het Altes Museum, de Alte Nationalgalerie en het Egypisch Museum met een indrukwekkende collectie oud-Egyptische kunstvoorwerpen. Ga ook naar de Karl-Marx Allee en verbaas je over de Oost-Duitse woonblokken. Ooit een toonbeeld van treurnis, nu zijn ze met succes gerenoveerd maar ze dragen nog steeds de herinnering aan de communistische periode.

Kreuzberg

Sla het district Kreuzberg ook niet over, van oudsher het centrum van linkse jeugdcultuur, kunstenaars en Turkse immigranten en nu heel erg in trek vanwege de hippe bars en clubs. Tempelhof-Schöneberg is een gezellige buurt met oudere hippies en staat bekend om de zaterdagsmarkten en de straatcafés (Akazienstraße). Ook een aanrader is het centraal station, het Berlin Hauptbahnhof. Dit is het grootste station van Berlijn met een moderne transparante architectuur. Vanaf de zesdeverdieping kun je over de reling hangen en de mensenmassa onder je voorbij zien trekken, een duizelingwekkende ervaring!

Fietsen en currywurst

In Berlijn kan je gemakkelijk een fiets huren. Het vlakke terrein maakt fietsen net zo vanzelfsprekend als in Amsterdam. En vergeet niet de typisch Berlijnse snack te eten: de currywurst. Minstens zo smakelijk als onze eigen “specialiteit”: de frikandel.

Bron afbeelding: http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Brandenburger_Tor_Berlijn.jpg