De draak van Ljubljana

Draak van Ljubljana symbool

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en gesticht onder het gezag van de Griekse prins Jason. Na het stelen van het Gulden Vlies van de koning, zeilden ze door de zwarte zee totdat zij terecht kwamen in de rivier Ljubljanica. Over land gingen zij verder, totdat een draak in de moerassen hen de weg blokkeerde. Jason overmeesterde hem. Tot op de dag van vandaag is de draak van Ljubljana het symbool van Ljubljana, ook wel het ‘kleine of nieuwe Praag’ genoemd.

Dagtripje

Slovenië is meer dan alleen een arm Oostblokland en je kunt er prima je vakantie doorbrengen. Er is veel te zien en te doen, echter zou ik je niet aanraden meer dan drie dagen naar Ljubljana te gaan. Voor een dagtripje is Ljubljana perfect. Het is maar een klein stadje (een echte studentenstad) dat zo’n 310.000 inwoners telt en ligt in het midden van het land. Je kan er gezellig terrasjes pikken, monumenten en pleinen bekijken en de authentieke sfeer van de stad proeven.

Bezienswaardigheden

Prešerenplein

Ben je in Ljubljana, dan is een bezoekje aan het Prešerenplein zeker de moeite waard. Het Prešerenplein bevindt zich midden in het centrum aan de mooie rivier Ljubljanica. Deze rivier loopt helemaal door de stad. Het plein is ontzettend gezellig waar ook de universiteit zich bevindt. Daarnaast vind je aan dit plein ook een Franciscaanse kerk en een standbeeld van France Prešeren, een dichter waar het plein naar is vernoemd.

Bruggen

Ljubljana is gekenmerkt door prachtige bruggen die delen van de stad met elkaar verbinden, waar de rivier Ljubljanica de delen scheiden. Je kunt prachtig wandelen langs de rivier tijdens het verkennen van de stad. Je zult je niet snel vervelen in de zomer door de ontelbare kraampjes aan deze rivier.

Kasteel Ljubljanski Grad

Ben je een liefhebber van kerken, dan ben je in Ljubljana aan het goede adres. Er is niet gek veel te doen in dit kleine stadje, maar kerken zijn er in overvloed. De grootste bezienswaardigheid van Ljubljana is toch wel kasteel Ljubljanski Grad. Ljubljanski Grad is gebouwd in de middeleeuwen, midden op een heuvel in de stad. Je kunt in dit kasteel, waar ook een museum in zit, worden rondgeleid door een gids. Er worden in Ljubljanski Grad regelmatig tenstoonstellingen gehouden. Je kunt er zelfs trouwen.