Noorderlicht in Nederland

Wat is noorderlicht?

Noorderlicht, ook wel poollicht genoemd, is een natuurverschijnsel waarbij er prachtig licht in de hemel is te zien. Het kan alleen in het donker worden gezien en vooral op hoge geografische breedtes. Dit houdt in dat het noorderlicht meestal in de winter waar te nemen is. Noorderlicht (aurora borealis) wordt ook wel zuiderlicht (aurora australis) of poollicht genoemd.

Wat we zien als het noorderlicht zich openbaart, is een lichte gloed die beweegt in de vorm van bogen. Andere mensen beschrijven het als stralenbundels of lichtgordijnen. Soms zijn ze zelfs vlammend en ze kunnen zich in veel verschillende kleuren openbaren.

Noorderlicht in Nederland

Noorderlicht is iets magisch, maar waar moeten we zijn om het noorderlicht eens te mogen zien? Noorderlicht in Nederland zien is niet onmogelijk. Per jaar wordt er zelfs ongeveer zeven keer noorderlicht waargenomen.

Wanneer er geladen deeltjes van een zonnestorm richting onze aardkloot komen en de atmosfeer raken, kunnen niet alle deeltjes via de Noordpool afgevoerd worden. Hierdoor worden ze afgevoerd naar andere plekken op de aarde. Bij een heldere nacht is er dus ook wel eens noorderlicht in Nederland waar te nemen. Zoek dan wel even een donkere omgeving op zonder lantaarnpalen of andere lichtbronnen in de buurt.

Vooral in jaren waarin er veel zonnestormen en zonnevlekken zijn, zijn er meer meldingen in Nederland. De meeste kans om dit lichtverschijnsel eens te zien is echter op de Noordpool.

Zonnestorm

Noorderlicht is het product van een zonnestorm. Een zonnestorm ontstaat door uitbarstingen van plasmawolken die plaatsvinden op de zon. Grote hoeveelheden van geladen deeltjes worden hierbij in het heelal gespuwd. Door deze zonnestorm zien wij dat mooie noorderlicht. Zodra de deeltjes in de buurt van de aarde komen worden ze afgebogen bij de Noordpool en Zuidpool door het aardmagnetisch veld. Doordat de met energie geladen deeltjes met een dusdanig hoge snelheid de atmosfeer binnendringt, wordt hun energie overgedragen op de zuurstofatomen en stikstofatomen die zijn gehuisvest in de bovenste laag van de atmosfeer. Van daaruit komt de energie vrij in de vorm van straling. Dit gebeurt op 80 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak en daar kunnen wij zo van genieten.
Dus een zonnestorm heeft naast de storingen in apparatuur ook zijn positieve kanten!

Noorderlicht in Noorwegen

Noorwegen wordt niet voor niets ‘het land van het noorderlicht’ genoemd. Ben of ga je naar Noorwegen, dan is de Noordkaap in Finnmark één van de beste plekken om het noorderlicht in Noorwegen te bekijken. Het noorderlicht kun je in theorie in heel Noorwegen te zien krijgen, maar je hebt meer kans om het te zien bij de poolcirkel in het Noorden van het land.

Wanneer je zeker dit licht wilt zien, dan kun je het beste in de late herfst of het vroege voorjaar je reis plannen. De maanden waarin je de meeste kans hebt, zijn februari, maart en oktober. Bij volle maan wordt het zicht wel belemmerd, dus probeer dit te vermijden. Het verbleekt de ‘show’.

Heb je eindelijk de juiste plek op de juiste tijd bij de juiste weersomstandigheden gevonden, dan rest je nu nog één ding: geduld. De natuur is onvoorspelbaar en speelt spelletjes met je. Trek er dus gerust minstens een week voor uit om in een bepaalde plaats in Noorwegen het noorderlicht te kunnen zien.

Hoe fotografeer je Noorderlicht?

Het is al één ding om het noorderlicht te kunnen zien, laat staan het te fotograferen. Toch is het mogelijk als je over de juiste apparatuur en techniek beschikt.

De volgende spullen heb je nodig om het noorderlicht te kunnen fotograferen:
– Spiegelreflex camera;
– Statief;
– Lichtsterk groothoekobjectief;
– Zaklamp met roodfilter;
– Afstandsbediening voor camera.

Wat een eis is, is dat je de camera van binnen en buiten kent en kan bedienen. Als je denkt dat het makkelijk is, zit je er echt naast. Het hangt sterk af van de weersomstandigheden hoe je de camera dient in te stellen. Voldoende ervaring is dus geen overbodige luxe en het is aan te raden om vooraf even te oefenen.

Meestal kun je het noorderlicht het beste op camera vastleggen op stand ‘Manual’, handmatig dus. Zet het objectief op oneindig. De diafragma- opening stel je laag in, een Iso van 400 en een belichting van zo’n 15 seconden. Kies liever voor een langere sluitertijd dan een hogere Isowaarde in verband met korrel- en ruisvorming.

Foto’s van Noorderlicht