Stedentrip Boedapest

In mei ben ik van plan met een vriendin een bezoekje aan Boedapest te brengen. Wat zijn “the places to be” ? Ik ben op onderzoek uitgegaan om te ontdekken wat Boedapest allemaal te bieden heeft. Laten we beginnen met wat algemene informatie:

Algemene info

Niet alleen is Boedapest de hoofdstad van Hongarije, maar het is ook de grootste stad van Hongarije. Boedapest bestaat eigenlijk uit twee steden: Boeda en Pest. Boeda heeft een heuvelachtig landschap en Pest is vlak. Tussendoor stroomt de rivier de Donau, met aan de rechter oever Boeda en aan de linkeroever Pest. In Boeda kun je lekker cultuur snuiven en vind je veel oude burchten, het lijkt wel een plaatje uit een sprookjesboek. Pest is meer het zaken- en shopping centrum. Hier kun je prima uitgaan of rondslenteren over de boulevard.
In Boedapest kun je met elk budget jezelf prima vermaken. Het eten en drinken is relatief goedkoop en je kunt ook goedkoop shoppen in een van de vele markten. Met Wizzair of Ryan-air kun je goedkoop naar Boedapest vliegen.  Ook heb ik bij Booking.com al leuke hotels gespot, voor hele mooie prijzen. Ik zag zelfs een aanbieding voor een vijf sterren hotel in het centrum, de prijs was €300,- voor twee personen, drie nachten inclusief ontbijt. Ik zeg goede aanbieding. Je kan al voor ongeveer €40,- per nacht in een midden-klasse hotel overnachten.  Zoek gerust een beetje rond op het internet, er zijn genoeg aanbiedingen.

Bezienswaardigheden

Badhuizen

Wereldberoemd is Boedapest om de vele en mooie thermaalbaden. Hoe lekker is het nou om na een dagje flink shoppen of foto’s knippen bij de vele bezienswaardigheden, lekker even te relaxen? Eén van de bekendste thermaalbaden is het Gellertbad. Dit badhuis heeft twee verdiepingen en is versierd met prachtige zuilen en turkoois gekleurde tegels. Naast de thermaalbaden zijn er ook zwembaden en sauna’s te vinden.
Dan is er nog het Széchenyi badhuis in het centrum van Pest. Hier kun je gezellige een potje schaak spelen tijdens het badderen. Deze twee baden zijn populair onder de locals en de toeristen.
Tip: bewaar je toegangskaartje. Als je minder dan twee uur gebruikt maakt van het badhuis, krijg je een gedeelte van je toegangskaartje terug.

Burchtwijk

In de Burchtwijk kun je lekker cultuur snuiven en historische kerken en gebouwen bekijken. Het is een ommuurde stad met de typische smalle steegjes, waar je doorheen kan struinen. De Burchtwijk ligt aan de Boeda zijde op de burchtheuvel. Ook de Matthiaskerk kun je vinden in de Burchtwijk, de bekendste kerk van Boedapest. Vanaf de pestzijde kun je de toren en het kleurrijke dak van de kerk al zien. De kerk heeft een rijke en lange geschiedenis. Koningen zijn er vroeger gekroond en Koninklijke bruiloften hebben er plaats gevonden.

Kabeltrein Sikló

Geen zin om helemaal naar boven te lopen, naar de top van de Burchtheuvel? Neem dan gezellig de Sikló. Dit is een antiek kabeltreintje die gebruik wordt om de locals en de toeristen naar de top te vervoeren. Wat ik alleen wel heb gelezen is dat je lange tijd in de rij moet staan voor een kaartje, maar het uitzicht vanuit het treintje schijnt prachtig te zijn.

Margaretha-eiland

In het midden van de Donau vind je het super leuke Margiteiland. Het eiland is 2,5 kilometer lang en op zijn breedste punt 500 meter breed. Op het eiland rijden alleen bussen, toeristenkoetsen en taxi’s. Auto’s zijn op het eiland verboden. Je kan het eiland zien als een groot park met mooie tuinen, zwembaden, openluchttheater en enkel waterbronnen.

Kettingbrug

In 1848 kwam de eerste vaste brug tussen Boeda en Pest: de Kettingbrug. De brug is meer dan 300 meter lang en heeft een indrukwekkende stijl. Het heeft een stalen hangconstructie.

 Parlementsgebouw

Een van de grootste monumentale gebouwen van Boedapest is het Parlementsgebouw.
Zodra je de Donau oversteekt, zie je het gebouw. Het kan ook niet missen, want het is 268 meter lang en 118 meter breed. Er is dan ook 17 jaar aan het gebouw gewerkt. Wat opvalt is de enorme koepel, welke 96 meter hoog is. Op de gevel kun je 88 beelden spotten van Hongaarse vorsten, prinsen en militaire leiders. Waan je als een vorstin en beloop de rode loper in het Parlementsgebouw. Hoe leuk is dat? Zin om de trappen te beklimmen? Ook dat kan, er is maar liefst 20 kilometer aan trappen.

Eten en drinken

Koffiehuizen

Naast de thermaalbaden staat Boedapest ook bekend om zijn vele koffiehuizen. Tijdens je stedentrip móet je een bezoekje hebben gebracht aan een koffiehuis. De koffiehuizen zien er meestal prachtig uit. Denk aan grote zuilen met marmer en brons en vele spiegels. Aan de houten tafels wordt er voornamelijk door de locals gepraat over het leven nu en de verhalen van vroeger.

Wijn

Hongarije heeft 22 verschillende wijnstreken en dat is eigenlijk ook het best bewaarde geheim van het land. Het wordt niet in zulke grote hoeveelheden geproduceerd, waardoor de wijn ook niet geëxporteerd wordt. In de stad vind je vele open-deur kelders waar je wijn kan proeven of een heerlijk wijntje kunt nemen tijdens het diner.

Eten

De keuze is reuze qua eten. Je hebt er typische Hongaarse restaurantjes genaamd Csarda, waar je voor een goede prijs kan dineren. Wat ook erg leuk is zijn de trendy bootrestaurants. Dus vergeet je hoge hakken en je cute dresses niet! Zoek je iets romantischer, ga dan naar een met kaarsen verlichte bistro in één van de vele steegjes die Boedapest rijk is.
Wil je lekker chique doen ga dan eens naar één van de duurdere restaurants.
Gewoon effe snel een hapje eten? Natuurlijk zijn ook hier de welbekende fastfood ketens, zoals de gele M, KFC of de Burger King, aanwezig. Voor een snel bakje koffie vind je ook in Boedapest de Starbucks.

Uitgaan

In Boedapest kun je prima uitgaan. Je vindt er bijvoorbeeld theaters en casino’s.
Wil je van muziek genieten, ga dan naar een jazz cafeetje  bijvoorbeeld Cactus Juice of Fat Mo’s Music Club, waar vanaf 21.00 een jazzband speelt. De meeste cafés en barretjes zijn tot 2 uur ‘s nachts geopend. Begin je avond in het Crazy café waar je een grote keuze aan bier en cocktails hebt.
Wil je lekker dansen in een hippe club, ga dan naar Club Bahnhof. In deze club kun je tussen de enorm goed uitziende Hongaren prima een dansje wagen.

Openbaar vervoer

Van vliegveld naar het centrum

Er zijn twee vliegvelden in Boedapest Ferihegy 1 en Ferihegy 2. deze liggen zo goed als naast elkaar. Om naar het centrum te gaan heb je meerdere mogelijkheden.
Lekker gemakkelijk is het om een taxi nemen die voor het vliegveld staan. Naar een hotel in het centrum betaal je ongeveer €20,-. Je kan ook kiezen voor een minibus taxi. Deze is iets goedkoper en vertrekt als het busje vol is.

Een andere optie is de bus. Deze vertrekt om de 15 minuten en een kaartje kost ongeveer €1,20. koop je kaartje op het vliegveld bij een Relay kiosk, want in de bus betaal je meer.

Soorten kaarten openbaar vervoer

Je kunt kiezen voor meerdere soorten kaarten:

  • Lijnkaart
  • Dagkaart
  • Toeristenkaart
  • Weekkaart
  • 2 weken kaart (meer abonnement)

Een dagkaart of toeristenkaart is het voordeligst als je veel gebruik wilt maken van het openbaar vervoer. Ik zal het eerlijk toegeven: in het buitenland heb ik vaker zonder kaartje gereisd onder het mom van ‘ik speel wel een domme toerist die het niet helemaal snapt’. Gelukkig ben ik nog nooit gecontroleerd. In Boedapest kun je dit echter beter niet doen. Conducteurs vinden het hier erg vermakelijk om toeristen te stoppen en te controleren.

Nou, ik heb er helemaal zin in gekregen, jullie ook?