Stedentrip Londen

Ik heb al heel wat stedentrips gemaakt. Zo ben ik zelfs al meerdere keren naar grote wereldsteden als Parijs en Barcelona geweest. Londen heb ik echter nog nooit bezocht, maar toch trekt het mij. Het is er gewoon nog niet van gekomen. Tijd om dus eens een onderwerp te weiden aan een stedentrip Londen. Zo kan ik zelf oriënteren en gelijk jullie als lezeressen informeren over alle bezienswaardigheden die deze stad te bieden heeft.

Luchthavens Londen

Londen heeft vijf luchthavens die allemaal in of vlakbij het centrum zitten: Heathow, Stansted, City, Luton en Gatwick. Wat erg fijn is, is dat er vluchten van de luchthavens Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The-Hague Airport vertrekken naar Londen. De vliegtijd is slechts een uurtje. Je kunt ook met de trein, NS Highspeed, gaan en dan is de reistijd ongeveer vijf uur vanuit Amsterdam.

Shoppen in Londen

Londen is een waar shopparadijs voor ons vrouwen. De volgende plaatsen moet je eens bezoeken als je goed je slag wil slaan in de hoofdstad van Engeland: Hamleys, Topshop, Notthing Hill, Harrods en Oxford Street. In New Bond Street vind je de meest exclusieve winkels. Heb je geen rijke man of geen dikke portemonnee; ga hier niet heen!

Bezienswaardigheden

Er is genoeg te doen in Londen. Naast het bruisende uitgaansleven en de leuke winkels heeft Londen ook veel bezienswaardigheden.

Natural History Museum

Het Natural History Museum is een natuurhistorisch museum dat zich tot één de de drie grootste musea in zijn soort mag benoemen. Je kan er een groot scala aan levende, maar ook fossiele planten, dieren en mineralen bewonderen. De grote trekpleister is toch wel de veertien complete skeletten die je kunt bezichtigen in het museum.

Dit museum schijnt een echte aanrader te zijn en de toegang is gratis! Het is heel de week geopend van 10.00 tot 17.50 uur.

Tate Modern Museum

Als je van musea houdt zou je ook de Tate Modern kunnen bezoeken. Dit museum behoort tot één van de bekendste in Londen en is een onderdeel van Tate Gallery. In Tate Modern worden internationaal bekende kunstwerken tentoongesteld aan het publiek.

De omschrijving van dit museum trekt mij eerlijk gezegd niet zo, omdat ik niet echt into de kunst ben. Deze zou ik persoonlijk overslaan.

Houd je net als ik niet echt van kunst, maar wel van gebouwen en architectuur? Dan is dit museum misschien toch wel iets voor jou. Het Tate modern is namelijk gevestigd in een oude elektriciteitscentrale, waardoor het zelfs onder de londenaren een populaire attractie is. Ook hier is de entree gratis en het museum is heel de week geopend.

The Big Ben

The Big Ben zullen we allemaal wel kennen. Het is namelijk die bekende, grote klokkentoren midden in Londen. Big Ben verwijst naar de grote klok in deze toren. De bouw van deze klokkentoren was voltooid in 1858, wat Ben nu 155 jaar oud maakt. Deze bezienswaardigheid behoort tot één van de bekendste, meest populaire en mooiste van Londen.

Met zijn 96,3 meter hoogte maakt de Big Ben een verpletterende indruk. Het bouwwerk is ontworpen in neogotische stijl en is met de jaren wat naar één kant gaan ‘hangen’. Dit komt doordat er veel werkzaamheden om het gebouw heen zijn verricht. The Big Ben zou zelfs jaarlijks 0.9 mm schever gaan staan.

Een leuke tip is om de klokkentoren eens van binnenuit te bezichtigen vanuit je luie stoel. Je kunt namelijk online rondkijken op de website van The Big Ben.

The Tower Bridge

In het jaar 1894 is The Tower Bridge over de rivier de Theems voltooid. De naam van deze historische brug stamt af van de Tower of Londen en is 244 meter lang. The Tower Bridge van Londen heeft aan weerszijden een toren die een hoogte hebben van 65 meter. Eens in de zoveel tijd worden er The Tower Bridge tentoonstellingen gegeven die volgens bronnen zeker de moeite waard zijn om bij te wonen.

The London Eye

Ook deze bezienswaardigheid zal iedereen wel bekend voor komen. Door mijn Engelse schoolboeken werd The London Eye al onder mijn aandacht gebracht. Eigenlijk is deze attractie niets meer en niets minder dan een uit de kluiten gewassen reuzenrad, zoals te zien op de kermis. In 1999 werd dit reuzenrad gebouwd en direct uitgeroepen tot het grootste reuzenrad ter wereld.

The London Eye bevindt zich aan de zuidoever van de rivier de Theems die door Londen stroomt. Het rad heeft 32 gesloten capsules en elke capsule heeft zitplaatsen voor maar liefst 25 personen. The London Eye wordt ook wel het millenniumwheel genoemd, omdat het ter gelegenheid van het nieuwe millennium werd gebouwd in opdracht van luchtvaartmaatschappij Britisch Airways.

Wil je eens helemaal rond in dit rad, dan ben je al gauw zo’n 30 minuten onderweg voor €30,-. Een ritje voor kinderen in dit reuze reuzenrad in Londen kost €13,- (leeftijd 5-15 jaar).

Buckingham Palace

Bij het Buckingham Palace denk ik meteen aan foto’s van mensen die soldaten met die hoge hoeden op aan het lachen proberen te krijgen (maar waarbij dat nooit lukt). Buckingham Palace heette oorspronkelijk Buckingham House, omdat het in het jaar 1705 het huis was van de graaf van Buckingham. De eerste die hier echter permanent in ging wonen was koningin Victoria. Het Buckingham Palace is volgens velen één van de bezienswaardigheden die je niet mag missen bij een stedentrip Londen. Het paleis is in augustus en september open voor publiek, omdat de bewoners in die maanden op vakantie zijn.

Tower of London

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis dan is het bezoeken van de Tower of London, die is gevestigd aan de rivier de Theems, zeker een aanrader. Het is een gebouwencomplex waar je een rondleiding door kunt krijgen. Je loopt hier werkelijk door de eeuwenoude geschiedenis. De Tower of London heeft al veel verschillende functies gehad. Zo is het ooit een paleis geweest, een arsenaal, munt, een staatsgevangenis, een garnizoen en een museum. De Tower of London ligt nabij de hierboven genoemde Tower Bridge, waar de naam van de brug naar verwijst.

In het verleden diende de Tower of London ook als executie plaats voor de hogere rang. Het gewone volk werd publiekelijk verhangen in het openbaar, maar de mensen met meer aanzien mochten zich gelukkig prijzen met de Tower of London.

Madame Tussauds London

Nederland heeft Madame Tussauds in Amsterdam, het Verenigd Koninkrijk heeft er één in Londen. In Madame Tussauds London begeef je je, net als in Amsterdam, tussen de sterren in wassenbeeld vorm. Je zou bijna denken dat ze echt zijn en op de foto zul je bijna geen enkel verschil met de werkelijkheid ontdekken. Je kunt er tegen een redelijk tarief een bezoekje brengen, wat het museum erg populair maakt.