Stedentrip naar Istanbul

Eten, drinken, shoppen, uitgaan, excursies en geschiedenis. Je vindt het allemaal in de Turkse stad Istanbul.
Istanbul is gelegen in het westen van Turkije en heeft ongeveer 12 miljoen geregistreerde inwoners. 12 miljoen geregistreerde inwoners, maar in werkelijkheid zijn dit er 16 miljoen.

In welk werelddeel ligt Istanbul? Nou dat zijn er maar liefst twee, namelijk Europa en Azië.
De twee werelddelen worden verbonden

door twee bruggen die over de rivier de Bospurus lopen. Deze rivier stroomt dwars door de stad. Het zal je dan ook niet verbazen dat je in Istanbul een grote mix ziet van het oosten en het westen.

Istanbul is een grote, drukke stad met heel veel bebouwing. In deze stad zul je je geen moment vervelen, want er is van alles te doen.

 

Excursies

  • Een echte aanrader voor mensen die daadwerkelijk iets willen zien is een rondvaart over de Bospurus. Vanaf het water kun je de mooiste, duurste huizen, paleizen en andere panden bekijken. De boot vaart langs de Europese en de Aziatische kant.
  • Wil je een mooi uitzicht over de stad ga dan naar de Galatatoren.Voor de geschiedenisliefhebbers is er in Istanbul genoeg te bezichtigen. Istanbul droeg vroeger de naam Constantinopel en dit was de hoofdstad van het gehele Romeinse rijk. Er ontstond een oostelijk en westelijk deel nadat het Romeinse rijk uit elkaar viel. Toen werd het de hoofdstad van het Oost-Romeinse rijk, het Byzantijnse Rijk. Tussen de veertiende en twintigste eeuw werd Istanbul het machtscentrum van het Islamitische, Ottomaanse Rijk. De lange geschiedenis kun je dus overal in Istanbul terugzien
  • Basilica Cisterne; een ondergrondse wateropslagplaats.
  • Topkapi Paleis; hier kun je zien waar de sultans eeuwenlang met hun harem leefde.
  • Aya Sophi; nu een museum. Vroeger was het een kerk en later een moskee.
  • Grand Bazaar; een echt aanrader. De bazaar met meer dan vierduizend winkels en heel veel bezoekers. Het is één van de grootse, overdekte markten ter wereld waar je van alles kunt vinden.

Eten en drinken

Er is volop keuze om een hapje te eten en drinken. Voor een lunch en een kopje koffie kun je terecht in één van de koffiehuizen of brasserieën.

Er zijn genoeg trendy en gezellige restaurants in Istanbul. Ook hier zie je de de mix tussen Oost en West terug. De traditionele en toeristische restaurants zijn te vinden in het oude gedeelte van de stad. Wil je naar een hippe tent met een spectaculair uitzicht, ga dan boven de Gouden Hoorn. In Moda kun je eten met een geweldig uitzicht op het water en heb je even het gevoel in Frankrijk te zijn. Meer zin in vis? Ga dan aan de Bospuros eten aan de Aziatische kant.

Hieronder enkele tips voor restaurants in Istanbul:

Vogue
Een trendy restaurant waar je, tijdens het eten van de beste shusi van Istanbul, kunt genieten van een schitterend uitzicht.

Borsa Boğazici
Wil je genieten van traditionele Turkse gerechten, ga dan naar dit restaurant. Borsa Boğazici bestaat al sinds 1927 en is één van de oudste restaurant in Istanbul.

Sunset
Tijdens je fushion diner, kun je de mooiste zonsondergang aanschouwen.

Reina
Reina heeft zeven verschillende restaurants en een dansvloer waar je na het eten helemaal op kan losgaan. Het is een zeer populair restaurant, dus zeker een aanrader! Wel even van te voren te reserveren.

Kiyi
Een seafood restaurant waar je een prachtig uitzicht hebt over de haven.

Vezir VIP
Bij Vezir VIP kon je vroeger lekker relaxen in een foamdeken en een scrubje. Nu kun je genieten van heerlijk fushion eten. Dit restaurant was vroeger namelijk een Hamam.

Shoppen in Istanbul

Natuurlijk zijn we ook altijd in om lekker te shoppen. Er zijn veel verschillende markten waar je echt de oosterse cultuur te zien krijgt. Ga hier vooral mee in het afdingen, wat ook erg leuk kan zijn.
Er zijn echter ook vele winkelcentra op verschillende plekken in de stad te vinden. Hier zie je de moderne westerse cultuur terugkomen.
In onder andere de volgende winkelcentra kun je de echte merkkleding kopen:

Akmerkez
Carousel
Cevahir

Houd er rekening mee dat de openingstijden overal verschillen.

Uitgaan

Natuurlijk moet je ook het uitgaansleven in Istanbul checken. Om lekker te feesten moet je naar het oude centrum gaan. In het centrum is niet veel te beleven als je echt wilt uitgaan. Wil je naar een chique club, ga dan naar de oevers van de Bospurus.
Liever wat drinken in een gezellig café, ga dan naar Taksim. Op een rijtje enkele uitgaansgelegenheden:

Pasha
Heeft verschillende restaurants en bars en staat bekend als de grootste club van de stad.

Ulus 29
Met de boot vaar je naar dé nachtclub van Istanbul, waar je ’s avonds kunt eten, dansen en poolen. Is alleen de avond niet genoeg, overdag kun je er heerlijk zwemmen en relaxen.

Club Reina
Een geweldige, hippe openluchtdiscotheek. Hier komen de rich&famous aangemeerd met hun super de luxe speedbootje. Bovendien kun je hier regelmatig bekende mensen spotten. Helaas is het deurbeleid erg streng, dus reserveer van te voren een tafeltje.

Gramafon
Zin in Jazz of klassieke muziek, ga dan naar dit café aan het Tünel-plein.

Hayal
Lekker genieten van live jazz, blues- en popmuziek onder het genot van een drankje. Wat ook erg leuk is, is dat ze bijna elke avond een concert geven.

Çalik
Hier moet je zijn voor live muziek en schitterende shows.

Istanbul the place to be voor een heerlijke stedentrip!