Ga naar Gambia

Wij hebben een fantastische vakantiebestemming voor jullie uitgezocht. Op slechts 6 uurtjes vliegen vind je het prachtige Gambia!

Gambia ligt aan de Atlantische oceaan en behoort tot een van de kleinste landen van Afrika.
Ook is het een prima winterbestemming, want het is er altijd aangenaam aan de kust.
Met een groots aanbod van de prachtigste resorts aan het strand en volop heerlijk eten, zul je hier heerlijk vertoeven.
Op de vraag waarom wordt Gambia ‘the smiling coast’ genoemd krijg je al snel antwoord. Overal wordje met een grote vriendelijke glimlach begroet.
Wij hebben voor jullie de top 5 mooiste stranden op een rijtje gezet.

1. Het brufut strand

Het brufut strand ligt op zo’n 15 km van het touristengedeelte van Kotu en is een rustig strand. Ver weg van de bewoonde wereld kom je terecht in een waar paradijs dat nog niet door alle toeristen is ontdekt. Met witte stranden en een helder blauwe zee ben je hier helemaal op de goede plek!

2. Paradise Beach

In het zuiden van Gambia in de plaats Sanyang vind je Pradise Beach. Wat dacht je van een wit zandstrand, prachtige zee en wuivende palmbomen? Dat is niet anders te noemen dan een paradijs op aarde. Het strand is gelegen in een baai.

3. Kotu Beach

Kotu is een toeristenplaats in Gambia, waar dus de nummer 3 van mooiste stranden is gelegen. Natuurlijk weer een wit zandstrand en palmbomen, maar hier vind je langs het strand nog bars en restaurantjes. Je moet dan denken aan hutjes bedekt met riet, waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en drankje.

4. Kololi Beach

Ook hier vind je naast een mooi lang en breed strand overal strandtentjes. Hier zijn ze bekend om de heerlijke fruitcocktails. Wat wil je nog meer?

5. Cape Point

Cape point is het strand in Bakau. Tussen de wonderbaarlijke rotspartijen kun je hier genieten van de rust en de prachtige stranden.

Genoeg van aan het strand liggen? Er is nog genoeg te doen in Gambia, voor de actieveling, denatuurliefhebber en de shopaholic. Hieronder enkele tips:

• Gambia highlights: op deze tour krijg je meer te zien van het land. Je bezoekt o.a. de krokodillenvijver in Bakau en gaat verder naar Banjul om echt in de Gabiaanse sferen te komen op de “Albert Market”.

• Serrekunda Markt is een hele grote en drukke mark. Op de markt is van alles te vinden. Van etenswaren tot kleding en de mooiste afrikaanse stoffen.

• Lamin Lodge ligt in de mangrovebossen en lijkt eigenlijk op een enorme boomhut. Het is eigenlijk een oesterfarm, maar in de lodge kun je nu genieten van een hapje en een drankje terwijl je kunt genieten van een prachtige omgeving. Je kunt hier ook lekker dobberen in een bootje of meegaan op vis en vogelaaruitjes.

• In Gambia zijn meerde natuur- en nationale parken waar je zeker een bezoekje aan moet brengen. Lekker aapjes en verschillende vogelsoorten bekijken in vele verschillende landschappen.

• Jungle en strandsafari, een top uitje. Met een truck ga je naar de stranden, maar ook bezoek je de Gambiaanse dorpjes. Hier kun je het echte leven ontdekken en zeker even de palmwijn proeven!

Handig om te weten!

De reis

• Je moet in het bezit zijn van een geldig paspoort dat minmaal 6 maanden na vertrek in Nederland nog geldig is. Voor Nederlandse en Belgische reizigers is een visum niet nodig.

• Ook wordt een DTP-vaccinatie aanbevolen en het beste is een bescherming tegen Hepatitis A, malaria en tyfus.

• Wanneer je vertrekt uit Banjul dien je een vertrekbelasting te betalen van €20,- per persoon en dit moet contant.

Taxi en autohuur

• In Gambia kun je een auto huren, echter wordt dit afgeraden vanwege het chaotische verkeer.

• Een taxi nemen is wel een goede mogelijkheid. Er zijn drie soorten taxi’s in Gambia; de bushtaxi, de gele taxi en de groene taxi. De bushtaxi is eigenlijk het openbaar vervoer in Gambia en erg goedkoop. Dan heb je de gele taxi voor privé ritjes voor de Gambianen. Deze mogen niet in het toersistengebied komen. Als laatste is er de groene taxi en deze is bestemd voor de toeristen. Deze taxi’s mogen je dus wel in het toeristengebied komen ophalen. Spreek van te voren een ritprijs af!

Eten en drinken

• In het toeristengebied kun je kiezen uit allerlei restaurants, met veel keus. Ben je in de stad en wil je daar een hapje eten, dat kan. Je kan heel goedkoop Afrikaans eten, maar let hier op en zeker op de hygiëne. Het bereiden van de rijst, kip en vis wordt meestal op een vuur gedaan.

• In de hotels is het water van redelijke kwaliteit, maar wij raden toch echt aan water uit flessen te drinken.

• Drink veel! En niet alleen cocktails…

Taal

• De officiële taal in Gambia is engels en dit wordt ook bijna overal gesproken. Ruim de helft van de bevolkig spreekt naast de eigen stamtaal ook engels.

Geld

• De Dalasi is de Gambiaanse munt en deze is weer onderverdeeld in 100 bututs. Je hebt munten van 1,5,10,25 en 50 bututs en de munt van 1 Dalasi. Verder zijn er bankbiljetten van 5,10,25,50 en 100 Dalasi.
• Op vele plaatsen kun je betalen met een creditcard, wel heb je dan je pincode nodig.
• Pinnen is niet mogelijk in winkels.
• In hotels of bij een wisselkantoor kunt je euro’s wisselen. Deze zijn er genoeg in het toeristengbied.

Veiligheid

• Gambia heeft een lage criminaliteit en is dan ook een veilig land om naartoe te reizen. Er hangt een relaxte sfeer. Wat voor sommige mensen soms echter als vervelend wordt ervaren zijn de hustlers en bumsters. Dit zijn gewoonlijk jonge, werkloze mannen die willen profiteren voor de in hun ogen rijke toeristen. Ze bieden dan allerlei diensten aan om aan geld te komen. Geef ze nooit geld en zeg ze vriendelijk maar wel duidelijk nee ‘dank je’. Je kunt het als vervelend ervaren, maar ergens is het ook logisch. Gambia is een derde wereld land, waar veel armoede heerst.

Stijltangen, opladers en krullers

• Wil jij er op vakantie op en top uitzien en gebruik maken van je krultang en stijltang? Neem dan reisstekkers mee. Het voltage in Gambia is 220 Volt en er worden engelse stekkerdozen gebruikt.