Yeah mon Jamaica

Yeah mon Jamaica

De bladeren beginnen te verkleuren, de zon laat zich korter zien en de sjaals worden uit de kast getrokken. De herfst is er weer. Of we hier blij mee moeten zijn? Zeker! Nu heb je een gegronde reden om de zon weer op te zoeken; een tekort aan vitamine D is tenslotte voor niemand een pretje. Mijn tip: Jamaica.

Reggae galmt door de straten van het stadje Negril in het westen van Jamaica. De rustige, ritmische klanken van de muziek lijken dezelfde uitwerking op de locals te hebben. Hoofden deinzen mee op de beat van UB40. Haasten in dit voormalige hippie-stadje is bijna een zonde. Tijd is hier niet van belang. Relax mon en geef je ogen de kost.

Prachtige onderwaterwereld

Het blijft een cliché, maar de parelwitte stranden en de azuurblauwe oceaan is één van de redenen om een ticket te boeken en de rust op te zoeken op Jamaica. Het water is zo doorschijnend dat je in de ochtenden – onmenselijk vroeg als je op vakantie bent- roggen de kustlijn kunt zien verlaten. Spring op je luchtbed, zet je duikbril op en verken de onderwaterwereld. Je zult er geen spijt van krijgen. Bloody Bay is met zijn duizenden vissen een aanrader voor liefhebbers.

Om de avontuurlijke reizigers onder ons niet teleur te stellen: de oceaan heeft ook een wilde kant. Jamaicaanse wateren hebben amper golven, maar Treasure Beach bij St.Elizabeth is een uitzondering. Surfplanken, wetsuits en andere uitrustingen kun je huren of zelf meenemen. Ook Boogie boarden is een hit. Jetskiën is een aanrader in de gebieden waar het koraalrif niet wordt beschadigd. Vaak geven resorts en hotels je een overzicht met plaatsen waar dit kan. Varen op een zeilbootje, catamaran, waterfiets of opblaasboot is natuurlijk ook mogelijk.

Ganja en rastafari

Als Nederlander heb je in Jamaica een voorsprong op de andere nationaliteiten. Word je aangesproken om ganja ofwel wiet te kopen, zeg dan: ‘I’m from The Netherlands (Holland)’. De verkoper zal begrijpelijk lachen.

Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de Rastafari Indigenous Village in Montego Bay. Om bij het dorpje te komen moet je een riviertje oversteken. Rol je broekspijpen op, neem slippers mee en loop door het groene water. Je wordt blootgesteld aan de gebruiken van de echte Rastafari. Oh ja, je krijgt ook een geschiedenislesje van een man met lange dreads en een spliff in zijn mond.

Waterval Jamaica

Bob Marley

Een paar uur van Negril verwijderd ligt de hoofdstad Kingston met het Bob Marley Museum. Het oude huis van Bob is omgetoverd in een museum. Voor de fans evenals de muziekliefhebbers is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Soon come

Ben je dringend op zoek naar iets of heb je een taxichauffeur nodig en je hoort de woorden ‘Soon come’? Verspil je tijd niet. ‘Soon come’ betekent dat je degene ziet als hij er zelf zin in heeft. Misschien is dat een half uur, misschien een dag of drie, maar hoogstwaarschijnlijk is het nooit.

Must see

Negril is beroemd om zijn prachtige zonsondergangen. Busladingen toeristen stromen naar Rick’s Café om in alle rust naar de wegzakkende zon te kijken. Als je het lef hebt, dan kun je van metershoge rotsen zo de zee in springen.

Rick's Café Jamaica

Wanneer moet ik gaan?

Om optimaal van de zonnestralen van Jamaica te kunnen genieten kun je het beste in de periode vanaf december tot mei gaan. In de tussenmaanden heeft het tropische eiland kans om getroffen te worden door orkanen of tropische stormen. Jamaica heeft het geluk dat de meeste orkanen vaak in kracht afnemen zodra ze over het land trekken.

Dus boek je reis, pak je koffers en relax, mon.