6 feiten over spieren

6 feiten over spieren

Zonder spieren konden we niet veel doen. We gebruiken onze spieren om te bewegen, te slikken en zelfs te ademen. Spieren zijn essentieel om te overleven, maar toch zijn er nog veel dingen die we nog niet weten over ze. Hier zijn 6 feiten over spieren die je misschien nog niet wist.

Er is meer dan één sterkste spier in je lichaam

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat je tong de sterkste spier in je lichaam is. LiveScience legt echter uit dat er te veel verschillende manieren zijn om kracht van spieren te meten. Om te zeggen dat je tong de sterkste spier in je lichaam is, is daarom te kort dor de bocht. De kuitspier bijvoorbeeld is de spier die de meeste kracht uitoefent, terwijl de kaakspieren de meeste druk uitoefenen. De bilspier is dan weer de grootste spier in het menselijk lichaam.

Spieren groeien als je slaapt

Al het zwoegen in de sportschool loont zodra je in je nestje kruipt. Zodra je in een diep stadium van slaap komt, ontspannen je spieren en wordt de bloedtoevoer naar je spieren verhoogd. De hormonen die spierontwikkeling van brandstof voorzien komen vrij en spierweefsel groeit en herstelt. Zonder genoeg diepe slaap kun je je dus zoveel uitsloven in de sportschool als je wil, maar je zult niet veel resultaat zien.

Spieren zorgen voor 85% van je lichaamswarmte

Wanneer spieren samentrekken, produceren ze warmte. Genoeg warmte om je lichaam voor het grootste gedeelte te verwarmen, volgens het National Cancer Institute. Je spieren werken ook wanneer we rillen. Zodra de huidreceptoren ‘brr’ signalen zenden naar je hersenen, vuren je hersenen ongecontroleerde spiersamentrekkingssignalen naar je spieren.  Dit zijn dus de rillingen die ervoor zorgen dat je lichaamswarmte weer op peil komt.

Spiermassa produceren is makkelijker dan spiermassa kwijtraken

Geen zin of tijd meer om te sporten? Je zult dan waarschijnlijk slechts de helft van je spiermassa kwijtraken. Het duurt namelijk twee keer zo lang om spiermassa te verliezen dan spiermassa op te bouwen. Een studie wees uit dat, wanneer je begint met sporten, je 47% meer kracht opbouwt in de eerste twee maanden van de training. Doe je het daarna twee maanden rustig aan, dan verlies je slechts 23% van die opgebouwde kracht, zo blijkt uit Fitness Magazine.

Spieren verbranden meer calorieën dan vet

Je stofwisseling in rust (dus het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt zonder dat je maar iets uitvoert) is onlosmakelijk verbonden met je lichaamssamenstelling. Spieren zijn meer “metabolisch actief’ dan vet. Dit houdt in dat je van nature meer calorieën verbrandt in rust. Je moet alleen niet denken dat er kilo’s wegsmelten door op de bank te hangen. Een kilo spiermassa verbrandt in rust namelijk maar 12 calorieën per dag. Een kilo vet verbrandt slechts 4 calorieën per dag in rust, volgens de LA Times.

Je gewicht bestaat voor 35% tot 40% uit spiermassa

Er zijn drie soorten spierweefsels: skeletspierweefsel (of dwarsgestreept spierweefsel), hartspierweefsel en glad spierweefsel. In je lichaam zitten 650 lagen van skeletspierweefsel.