8 feiten over deodorant

8 feiten over deodorant

We zweten niet zonder reden, maar toch spenderen we jaarlijks ruim 13 biljoen euro om de geur van zweetoksels te stoppen. Ja, dat is dus 13 biljoen euro aan deodorant en antitranspirantie. Hoewel de meesten mensen het dagelijks gebruiken, zullen weinig mensen de volgende feiten over deodorant weten:

Oude egyptenaren1. Anti-lichaamsgeur is niet iets van alle tijden

Volgens de New York Times hebben de oude Egyptenaren het “baden in geur” uitgevonden. Het eerste handelsmerk deodorant verscheen in 1888 op de markt onder de naam “Mum” en de eerste antiperspirant (deze pakt het zweet direct aan en niet de lucht) volgde 15 jaar later onder de naam Everdry.

2. Deodorant doodt bacteriën

In wezen stinkt zweet niet. Sterker nog, zweet is geurloos. Het zijn de bacteriën die voor de zweetlucht zorgen. Deze bacteriën doden één van de twee types zweet op je huid. Deodorant bevat een antibacteriële werking die de stank de kop in kan drukken voordat hij begint. Antiperspiranten pakken het zweet direct aan.

3. Antiperspiranten stoppen niet het zweetproces

De aluminiumverbindingen in antiperspiranten stoppen de eccriene zweetklieren effectief met het produceren van zweet, maar de FDA vereist van een antiperspirantmerk slechts 20% mindering van zweet. De zinnen als “All day protection” zijn dus in de meeste gevallen misleidend. Wanneer een label “Extra Strength” belooft, hoeft de antiperspirant slechts 30% minder zweet bewerkstelligen.

4. Je kan immuun worden voor antiperspirant

Op de één of andere manier lijkt het erop dat ons lichaam zich aanpast aan de antiperspiranten en zweetklieren hiervoor immuun kunnen worden. Niemand weet echter waarom. Het lichaam kan zich aanpassen door een manier te vinden om de klieren los te koppelen of simpelweg meer zweet te produceren in andere klieren van het lichaam. Daarom wordt het aangeraden om elke zes maanden van merk te wisselen. Op die manier kan de weerstand die het lichaam biedt tegen antiperspiranten worden voorkomen volgens dr Han Lee, assistent professor in de dermatologie aan de universiteit van Zuid-Californië, vertelde Men’s Health.

5. Je deodorant ziet geen verschil tussen man en vrouw

Leuk weetje: terwijl vrouwen meer zweetklieren hebben dan mannen, produceren mannen meer zweet dan vrouwen. Maar deodorant speciaal voor mannen of vrouwen is hoogstwaarschijnlijk niet meer dan een marketingtruc (buiten het feit dat mannendeodorant mannelijk ruikt en deodorant voor vrouwen vrouwelijk). Volgens Discovery Health zit er in ten minste één merk dezelfde hoeveelheid werkzame stof bij mannen- en vrouwendeodorant. Het is alleen de verpakking en geur die verschilt. Vanaf 2006 zou slechts 10% van de deodorant anti-zweetmarkt bestaan uit uniseks deodoranten volgens USA Today.

6. Niet iedereen heeft deodorant nodig – dit is mogelijk af te leiden uit je oorsmeer

Deodorantfabrikanten hebben ons door de jaren heen toch goed weten te overtuigen dat we walgelijk stinkende beesten zijn als we geen gebruik maken van anti-transpirantie. Echter, de meeste mensen stinken toch nog niet zo erg als dat zij denken. Diegenen die uit een hele goede genenpoel komt, stinkt zelfs helemaal niet.
Door een tijdje geen deodorant te gebruiken kun je er natuurlijk eenvoudig achter komen of jij wel wat antitranspirantie kunt gebruiken. Wil je op een snellere manier ontdekken wat je werkelijke lichaamsgeur is, dan kun je het beste je oorsmeer bestuderen: wit en schilferige oorsmurrie betekent waarschijnlijk dat je je deo in de prullenbak kunt gooien. Heb je eerder donker en plakkerig oorsmeer dan doe dit nog maar even niet!

7. Niemand – zelfs niet deodorantmerken/fabrikanten – weten waar die gele vlekken vandaan komen

De theorie die het meest aannemelijk is, is dat de aluminium dat in deodorants is verwerkt zorgt voor een chemische reactie met óf je huid, óf wasproducten, óf  shirts óf alles bij elkaar. Dit zorgt waarschijnlijk voor de vieze, gele vlekken die kunnen ontstaan bij het okselgebied van je kleding, volgens de Wall Street Journal. De enige manier om gele vlekken te voorkomen is het vermijden van deodorants en antiperspiranten met aluminium.

8. Maak je eigen deodorant

Een aantal plantaardige oliën en extracten bevatten hun eigen antibacteriële krachten, dus theoretisch gezien kun je relatief gezien eenvoudig je eigen deodorant maken. Toch kopen veel mensen natuurlijke deodorants in verschillende mate van werkzaamheid. Een volledig natuurlijke geur-bocker, zoals een antiperspirant, is echter niet te vinden.