Wasmachine stinkt

Wist je dat het niet aan het apparaat, maar aan jou ligt als je wasmachine stinkt? Sinds kort vind ik dat mijn wasmachine stinkt. Er hangt geen frisse lucht meer in het washok, dus ik ben op internet gaan kijken waar dit aan zou kunnen liggen. Wat blijkt? Een stinkende wasmachine kan meerdere oorzaken hebben. Het komt er in ieder geval op neer dat we tegenwoordig minder schoon wassen dan dat ze dat vroeger deden, waardoor het kan zijn dat je wasmachine stinkt.

Kookwas

Om een stinkende wasmachine te voorkomen of de was weer lekker te laten ruiken, wordt geadviseerd om minstens één keer per maand een kookwas op 90 graden Celcius te draaien. Hiermee dood je alle bacteriën die achterblijven in de wasmachine of leidingen. Tegenwoordig wordt er juist eigenlijk van ons verwacht om op 30 graden te wassen. Natuurlijk is dit veel beter voor het milieu, maar deze temperatuur kunnen bacteriën overleven. Was daarom dus elke maand wat handdoeken op 90 graden om te voorkomen dat je wasmachine stinkt. Ook voorkom je zo vlekken op je was en zo wordt je was gewoon een stuk schoner.

Waspoeder en wasverzachter

Na verloop van tijd worden leidingen vies en koekt wasmiddel aan. Wanneer er waspoeder en wasverzachter in de doseerlade wordt gedaan, worden de restjes vaak meegenomen door het laatste spoelwater. Die restjes kunnen vlekken in de was en stank veroorzaken. Waspoeder veroorzaakt ook sneller vervette leidingen dan vloeibaar wasmiddel. Dit kan ook een oorzaak zijn dat je wasmachine stinkt

Doseerlade wasmachine

Wat je hiertegen kunt doen is regelmatig de voorlade eruit halen en goed reinigen. Ook het ‘gat’ waar de doseerlade in zit wordt vies en dient schoongemaakt te worden. Dit vuil stinkt namelijk enorm en komt elke keer in aanraking met je ‘schone’ was!  Vloeibaar wasmiddel wordt dan ook eerder aangeraden dan waspoeder. Vloeibaar wasmiddel hoeft niet in de doseerlade, maar kan in een bol de wasmachine in.

Soda en witte azijn

Om de leidingen en de doseerlade te reinigen kunt je ook een aantal wasbeurten wat soda of witte azijn te doen. Je wasmachine stinkt dan waarschijnlijk al een stuk minder. Deze producten lossen namelijk het vuil op.

Aftapslangetje en filter reinigen

1 à 2 maal per jaar zou je het aftapslangetje in de wasmachine moeten leegmaken. Als je wasmachine stinkt is dit één van de eerste dingen die je zou moeten doen. Dit slangetje zit achter een klepje, aan de voorkant van de wasmachine.   Je maakt het klepje open, maakt het aftapslangetje los en tapt het af. Wanneer je klaar bent, draai je hem weer dicht. Het pluizenfilter zit ook achter dit klepje. Je draait deze los en trekt hem eruit. Je zou eigenlijk af en toe het klepje open moeten laten staan om condensvorming tegen te gaan. Wat ook regelmatig gereinigd zou moeten worden is de rubberen rand bij een wasmachine waarbij de laadklep aan de voorzijde zit. Hier komt makkelijk vuil en waspoeder tussen, wat ook een oorzaak kan zijn dat de wasmachine stinkt.