Wist je dat rimpelvingers of watervingers een functie hebben?

Meer grip

Wist je dat rimpelvingers of watervingers een functie hebben? Tom Smulders Kyriacos Kareklas van Newcastle University in Engeland hebben proeven gedaan met mensen die natte en droge knikkers moesten verplaatsen. Zij concludeerden dat mensen natte knikkers sneller konden verplaatsen met rimpelvingers. Weet je wel? Die rimpels aan de binnenkant van je vingers wanneer je bent gaan zwemmen of een lange douche of bad hebt genomen. De mensen met rimpelvingers hadden namelijk meer grip op de knikkers, net als het profiel in je schoenzolen.

Hoe ontstaan rimpelvingers?

Het rimpelen van je huid aan de binnenkant van je vingers ontstaat nadat de zenuwen worden getriggerd. Zijn deze zenuwen doorgesneden, dan zullen je vingers niet meer rimpelen. Het is dus echt een reactie van het zenuwstelsel op water.
Deze reactie gaat als volgt in zijn werk: wanneer handen (en voeten) langere tijd in het water verblijven, krijgt de bovenste huidlaag een seintje van je hersenen om  water te absorberen. Deze bovenste huidlaag bestaat uit dode hoorncellen. Door de absorptie van water zwellen deze cellen op. De hoorncellen in de hoornlaag zijn stevig verbonden met de onderliggende huidlagen. De dode bovenste huidlaag met de opgezwollen hoorncellen kunnen dus niets anders dan rimpels creëren. Het geabsorbeerde vocht zet zich namelijk uit.

Een gerimpelde bovenste huidlaag ontstaat alleen maar aan de binnenkant van handen en voeten. Hier is de hoornlaag namelijk het dikst. Het opzwellen van hoorncellen ontstaat ook elders op de huid, maar daar rimpelt de huid niet. De laag is daarvoor te dun.