Je huis sneller verkopen met Feng Shui

Je huis sneller verkopen met Feng Shui

Hoewel de huizenmarkt alweer flink aantrekt, heeft het nog lang niet het peil van pakweg zeven jaar geleden bereikt. Wil je je huis verkopen, dan moet je er wat energie in steken om hem boven de concurrentie uit te laten steken. Huizen worden veelal op gevoel gekocht. Dat positieve gevoel moet je proberen te creëren bij jouw potentiële kopers.

Zesde zintuig

De makelaarstips zal je wel eens voorbij hebben zien komen: maak alle muren fris wit, houd je woonkamer rustig en haal alle zeer persoonlijke en opvallende dingen weg. Dat zijn inderdaad goede punten om mee te beginnen, maar heb je er wel eens over nagedacht om Feng Shui toe te passen? Feng Shui is ook zeer interessant als je huis al lang in de verkoop staat en makelaars hebben maar geen idee wat er mis is met je huis. Alles ziet er toch netjes uit? Zoals gezegd kopen mensen een huis vaak op gevoel. Dit gevoel wordt ook wel het zesde zintuig genoemd. Soms kan je je vinger er niet op leggen, maar voelt een huis gewoonweg niet prettig. De muren kunnen nog zo fris wit zijn en de meubels rustig, toch klopt er soms iets niet voor je. Dit merk je met je zesde zintuig en daar heeft Feng Shui alles mee te maken. Het klink misschien een beetje zweverig, maar ik ben ervan overtuigd dat dit je kan helpen je huis sneller te verkopen. Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer waarmee energie terug kan worden gebracht naar plekken waar energie ontbreek. Balans en harmonie zijn onlosmakelijk verbonden met Feng Shui.

Ik geef je vijf tips om je huis helemaal naar de leer van Feng Shui in te richten en je huis hopelijk sneller verkocht kan worden!

De vijf elementen

Om een huis in balans te krijgen door middel van Feng Shui wordt er rekening gehouden met vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. De meeste mensen hebben, zonder het misschien te weten, een voorkeur voor één of twee van deze elementen. Zo zijn mensen die van traditionele huizen houden vaak aardetypes en mensen die juist van moderne interieurs houden eerder watertypes. Ben ervan bewust dat niet iedereen hetzelfde type is. Jij denkt misschien dat iedereen van gezellige, traditionele interieurs houdt, maar niets is minder waar. Breng dus voldoende van alle elementen terug in het interieur als je je huis wilt verkopen.

Water: beweging

Energie hoort te stromen. Zorg dat er in je huis een gezonde stroming is van energie. Concreet: sommige huizen voelen stoffig en bedrukt aan. De energie staat stil. Je kunt een natuurlijke flow creëren door alleen al een prettige doorloop te maken door je huis. Denk bijvoorbeeld aan deuren die helemaal open moeten kunnen zwaaien, kapstokken die de doorgang niet blokkeren en achterdeuren die vrij staan zonder achter een bank door te moeten kruipen. De gang is hierbij een belangrijke ruimte, omdat deze de entree vormt en dus de eerste indruk is bij potentiële kopers. Zorg dat de doorgang vrij is, zorg dat het schoon is en zorg dat het netjes is. Een lampje aanzetten en verse bloemen op het kastje kan al wonderen doen.

Hout = leven

Hout staat bij de leer van Feng Shui voor levensenergie, vreugde en positiviteit. Het huis moet een plek zijn waar mensen zich thuis voelen en kunnen genieten. Laat kijkers letterlijk de vruchten van het leven plukken in jouw huis en zet een fruitschaal prominent op tafel. Ook planten, bloemen en licht brengen leven in je huis en die mogen dan ook niet ontbreken. Daar tegenover staat ook dat uitgebloeide bloemen en dorren planten weggehaald moeten worden. Wat veel mensen denken is dat een huis spik en span moet zijn voor een bezichtiging. Alles moet opgeruimd zijn. Toch is dit niet helemaal waar. Om een huis leven te geven mag best gezien worden dat er ook al in wordt geleefd. Ruim rommel uiteraard op, maar dat paar kinderschoenen bij de deur mag gewoon blijven staan. Die boeken op tafel, bril op de kast en dat speelgoed op de grond van het speelhoekje kun je laten liggen waar ze liggen. Je kunt zelfs de radio zachtjes aanzetten en een raam op een kier doen. Het staat voor leven, levenslust en gezelligheid. Dat is toch de sfeer die iedereen in hun nieuwe huis wil?

Vuur: decoraties

Vuur is het element dat staat voor passie, expressie en aandacht. Vooral dat laatste is erg belangrijk. Je wil de aandacht van je potentiële kopers trekken en vasthouden, zodat ze je huis niet vergeten. Dat kan haast niet met een clean huis zonder persoonlijke touch. Op die manier is het een huis als elk ander huis. Steek een kaarsje aan, laat je kunst aan de muur hangen en decoreer je huis met gezellige accessoires. Die familiefoto’s mogen best opvallen, want het straalt alleen maar liefde uit. Het is de echter kunst om de balans te vinden tussen zakelijkheid en de persoonlijke touch, dus overdrijf het niet.

Aarde: het veilige nest

Aarde is het element waar mensen altijd naar op zoek zijn bij het vinden van een nieuw huis. Sommigen weten het misschien niet van zichzelf, maar men zoekt altijd veiligheid in een woning. Een plekje voor zichzelf om helemaal zichzelf te kunnen zijn en rust te vinden als ze dat nodig hebben. Uit onderzoek blijkt dat mensen het allerliefst een huis hebben waarin niemand ze kan zien, maar waar zij wel zicht hebben op alles wat er om het huis gebeurt. Een veilig nest met een uitkijkpost kun je het noemen. Wat dat betreft zijn mensen net dieren en die informatie is heel erg bruikbaar bij het inrichten van je huis voor de verkoop. Bekijk je huis eens op die manier: is er teveel inkijk? Kun je zelf goed naar buiten kijken? Bij teveel inkijk kun je eraan denken om een plant of een grote lantaarn voor het raam te zetten. Ook gordijnen kunnen al veel doen. Veiligheid betekent ook het gebruik van degelijke materialen en vooral degelijke beveiliging. Heb je goede sloten? Werken alle klinken en deuren naar behoren en zitten alle drempels goed vast? Sluiten de ramen goed en tocht het niet? Allemaal zaken om goed naar te kijken.

Metaal: geuren en geluiden

Je kent hem vast wel: bak een appeltaart voordat je een bezichtiging hebt. Afgezaagd, denk je misschien. Daar kan je een beetje gelijk in hebben, maar toch werkt het en dat komt door het element metaal. Metaal staat voor geuren en geluiden. Mensen gebruiken al hun zintuigen bewust en onbewust om een huis te beoordelen bij een bezichtiging. Reuk is daarbij een belangrijk én vaak onderschat zintuig. Bak dus gewoon die appeltaart! Woon je vlakbij een drukke weg? Zorg dan dat alle ramen gesloten zijn, zodat je geluidshinder minimaal is. Heb je een hond? Stofzuig dan goed voor een bezichtiging! Het kan zomaar zijn dat de potentiële koper een hondenallergie heeft en opmerkt dat er een hond in huis woont. Dit zorgt al dan niet onbewust voor afkeer. Het is van belang dat je huis fris ruikt. Hang bijvoorbeeld voor de bezichtiging de was op, lucht het huis goed door en zorg dat je de prullenbakken hebt verschoont én schoongemaakt. Het is ook geen verkeerd idee om geurstokjes of geurolie te kopen. Let er dan wel op dat je voor een zo neutraal mogelijke geur kiest. Ook hierbij geldt: overdrijf het niet.

Succes bij de verkoop van je huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *